Битката за Хайгейт: Бившият дом на Джордж Майкъл в центъра на сблъсък за „морския курорт за супербогатите“ | Лондон

Екултът приема много форми. Когато Джордж Майкъл почина на Коледа през 2016 г., най-ревностните му последователи бяха доведени да отдадат почитта си в малък ограден парк срещу дома му в Хайгейт, предградието на северното лондонско село.

В продължение на 18 месеца импровизираният храм привличаше посетители от цял ​​свят. Но тази отдаденост, може да се каже, беше малка промяна от ангажимента на Стивън Камерън и съпругата му Клеър Харисън, които похарчиха £19 милиона, за да купят дома на покойната звезда през 2020 г. чрез частен процес на наддаване. Тогава Камерън заяви особен интерес. „Това е красив имот, красив… Аз съм голям фен на Джордж Майкъл, така че е още по-добър.

Оттогава новите собственици, които направиха състояние от £170 милиона от продажбата на медицинската PR фирма Nucleus Global, бяха въвлечени в битка за планиране с гласовитите съседи и местните групи за наследство. Техните предложения за „актуализиране“ на къщата от клас II, построена през 1688 г. и част от голяма тераса на върха на хълм с изглед към Хампстед Хийт, включваха създаването на сутеренно настаняване за съпругата на почистване, преместване на басейна на Майкъл и събаряне на парапетите. в предната част на имота и около зеленината, която беше обект на траур за певицата.

Обществото Хайгейт – основано през 1966 г., за да блокира плановете за главен път през селото – твърди, че тази конкретна последна интервенция ще „унищожи един от най-хубавите редици къщи“ навсякъде и че подмяната на железария около зеленината „от съображения за безопасност“ беше съвсем ненужен.

Джанет Джоунс, говорител на компанията, каза, че след като паметниците на Джордж Майкъл бяха премахнати и портата затворена, парапетите са повече от достатъчни, за да възпрат всеки да седи или стои на „двете малки парчета трева“ и описва промените като “немислимо”. Миналата седмица обаче се случи немислимото и след като плановете бяха окончателно одобрени от Съвета на Камдън, бяха извикани булдозери.

Почитания на Джордж Майкъл в Хайгейт, северен Лондон, през 2018 г., с бившия му дом на заден план. Снимка: Кърсти О’Конър/Пенсилвания

Спорът не беше само за античното ковано желязо. Това отразяваше по-широка загриженост, че това легендарно кътче на Лондон е завладяно от хора, които не са “разбрали” особеното му очарование – версия на онази вечна опозиция между консервация и пари, старо и ново.

Самият Гроув – бившият дом на Джордж Майкъл е на номер 5 – отдавна е нещо като барометър на бохемския живот на лондонския елит. Първо се превърна в място за поклонение за друг борещ се романтик през 19-ти век: поетът Самюъл Тейлър Колридж живя на номер 3 през последните 18 години от живота си, докато се бореше със своята зависимост от опиум. Томас Карлайл беше сред онези, които направиха мисията да го видят – „на челото на Хайгейт Хил…като мъдър човек, избягал от безполезността на житейската битка“.

Карлайл описва сцена, която оттогава малко се е променила: „огромна шир от цъфтящи листни градини, малкото им къщи почти скрити, самите саксии на комините, забулени в цъфтяща сянка… красиви вили, красиви горички; пресечен от пътища и човешки трафик, тук нечуваем или чут само като музикално бръмчене”.

Джордж Майкъл, с подстригана коса и брада, прегръща Кейт Мос, носейки качулка, подплатена с кожа
Джордж Майкъл и Кейт Мос през 2012 г., докато снимаха видеото към нейния сингъл White Light. Снимка: Caroline True/REX/Shutterstock

Този артистичен дух се е запазил. Джей Би Пристли по-късно живее в къщата на Колридж. Йехуди Менухин е живял в продължение на 27 години в номер 2. Той продаде тази къща на Стинг и Труди Стайлър (които обичаха тантрическите нощни разходки в близкото готическо гробище, в което е погребан Джордж Майкъл). Ани Ленъкс седеше покрай терасата, последвана от Джуд Лоу и Кейт Мос (която, преди да се изнесе това лято, използваше стълба, за да се катери по стената, за да плува в басейна на Джордж Майкъл).

Твърди се, че въпреки охолния си начин на живот, тези бивши обитатели уважавали леко запуснатата атмосфера. Стинг и Стайлър веднъж искаха да направят нещо подобно с фасадата на имота си, но промениха плановете си след местна консултация. Други битки не бяха толкова успешни. Ако Камерън и съпругата му бяха изненадани от яростния отговор на сравнително скромните им планове, те биха могли да го разберат в контекста на това, което може да се нарече продължаващ местен сблъсък между романтиците и рублите.

На петдесет метра разстояние, 5 The Grove е входът към Witanhurst, втората по големина частна резиденция в Лондон след Бъкингамския дворец. Смята се, че е собственост чрез офшорна компания на милиардера олигарх Андрей Гуриев (въпреки че някои твърдят, че е собствен проект на Путин). Строго секретният ремонт на имението (на стойност £450 милиона) включва армии от строители, които изкопават огромно ново подземно оформление, което включва 70-метров плувен басейн, кинокомплекс на две нива, паркинг за 25 коли – и неописуемо прекъсване на неговото съседи.

Локаторът на горичката

Други санкционирани олигарси купиха съседни имения. Athlone House, закупена от Михаил Фридман през 2016 г. и подложена на подобна работа “à la Versailles”, беше спасена от разрушаване от Highgate Society година по-рано. По това време лидерът на кампанията за опазване на природата Майкъл Хамърсън обясни силата на чувствата: „Хайгейт винаги е бил курорт за супербогатите… но разликата е, че в миналото собствениците винаги са признавали, че „те са били част от общност, отвориха домовете си за него, спонсорираха местни дейности. При новата раса се получава обратното, оттам и противопоставянето им.

Носталгично или не, ръждивите парапети символизират елементи от тази стара връзка – за разлика от високите стени и шиповидните системи за сигурност, които стават все по-честа гледка в столицата. Джордж Майкъл въплъщава по много начини избледняващата откритост на един стар Хайгейт. Певецът се хареса на местните, като спонсорира коледния панаир и коледните светлини на градския площад и като работи анонимно в местните приюти за бездомни.

По този начин той отразява духа на друг близък съсед, Рей Дейвис от Кинкс, който живее на по-скромна тераса от другата страна на пътя. Малко преди да се засели там преди 50 години, Дейвис възхвалява Дружеството за опазване на зелената природа на селото – „Бог да пази малките магазинчета, порцелановите чаши…Боже да пази къщите на Тюдорите, античните маси и билярда. Той ще се радва да знае, че парапет след парапет, макар и не винаги успешен, тези усилия продължават.

Add Comment