Популярността на краткосрочните ипотеки с фиксиран лихвен процент нараства. Устройват ли ви? – Национален

Краткосрочните ипотеки с фиксиран лихвен процент стават все по-популярни сред канадските собственици на жилища и търсещи имоти, които искат сигурността на стабилен лихвен процент, но търсят повече гъвкавост във финансирането си, казват експерти.

Тъй като Банката на Канада изглежда наближава пика на своя цикъл на затягане на лихвените проценти, професионалистите по ипотечните кредити, които говориха с Global News, казаха, че желанието да се определи времето на пазара и да се опитате да заключите по-ниски лихвени проценти може да бъде изкушаващо, но рисковано. усилие.

Канадската ипотечна и жилищна корпорация (CMHC) заяви в есенния си доклад за жилищни имоти миналата седмица, че делът на притежателите на ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент, избрали срокове, по-кратки от стандартните пет години, се е увеличил до 2022 г.

По-кратките ипотечни условия с фиксиран лихвен процент се увеличават в Канада от началото на годината, според данни на CMHC. Графиката показва дела на всички изтеглени или подновени ипотеки за посочените месеци в Канада.

През януари около 73% от всички ипотеки с фиксиран лихвен процент, възникнали или рефинансирани в Канада, са имали срокове от четири или пет години, докато само 11% са имали срокове по-кратки от този.

Историята продължава под обявата

Оттогава популярността на краткосрочните ипотеки с фиксиран лихвен процент нараства стабилно, каза той.

Последните налични данни на CMHC за юли показват, че 28% от фиксираните ипотеки са имали срок от една до три години, докато 45% са избрали четири до пет години.

Шубха Дасгупта, главен изпълнителен директор на Pineapple, базирана в Торонто ипотечна брокерска компания, казва, че клиентите по-често питат за възможността за по-краткосрочен ипотечен продукт.

Докато много икономисти прогнозират, че пикът на лихвените проценти може да е близо, Дасгупта казва, че някои собственици на жилища се надяват да уловят евентуален спад в разходите за заеми.

Прочетете още:

Централната банка на Канада очаква лихвените проценти да се покачат следващата седмица. Колко високо ще стигне?

„Виждаме все повече и повече канадци, които гледат към бъдещето на пейзажа на лихвените проценти и се опитват да намерят момент… когато лихвените проценти евентуално биха могли да паднат през следващите години“, каза той.

Джеймс Леърд, съизпълнителен директор на сайта за сравнение Ratehub.ca, казва, че има исторически прецедент, че забавящата се икономика ще бъде компенсирана от по-ниски ставки и днешното блокиране за две години, например, потенциално би позволило на собственик на жилище да поднови на по-ниска цена . такса в края на срока им.

Но като се има предвид това, доверието в историята или дори експертните съвети може да разочарова някои притежатели на ипотеки, когато обмислят многогодишен хоризонт, отбелязва той.

Историята продължава под обявата

„Можем да се опитаме да предвидим накъде се движат лихвите, но никой не знае“, казва Леърд.


Кликнете, за да пуснете видеоклипа:


Очакват се по-нататъшни увеличения на лихвените проценти, но мащабът все още не е известен: Маклем


Гъвкавостта е толкова важна, колкото и по-ниските ставки

Обикновено краткосрочните ипотеки предлагат по-добри проценти от традиционния петгодишен модел, отбелязват Laird и Dasgupta.

Страховете от предстояща рецесия са сред настоящите фактори, които тласкат доходността на краткосрочните суровини на същото ниво или дори малко над техните петгодишни колеги, казват те.

Историята продължава под обявата

Дасгупта казва, че това може да ви създаде погрешно изчисление: ако заключите краткосрочна ипотека с по-висока фиксирана лихва и в крайна сметка я подновите в среда с още по-висока лихва след една, две или три години, всичко, което сте направили, е да платите повече с повече несигурност.

„Пазарният момент е почти невъзможен и има повече общо с късмета, отколкото с планирането“, казва той.

Стабилността на петгодишната ипотека с фиксиран лихвен процент е ключова за нейната популярност през по-голямата част от канадската жилищна история, казаха двамата ипотечни специалисти пред Global News.

Прочетете още:

Тъй като лихвите се покачват, време ли е да заключите ипотека с фиксиран лихвен процент? Ето какво трябва да знаете

„Канадците като цяло харесват стабилността да знаят точно каква ще бъде месечната им вноска по ипотека всеки месец през следващите пет години. Това им позволява да съставят точен бюджет и могат да забравят за ипотеката си за известно време“, казва Леърд.

Ипотечните кредити с променлив лихвен процент, при които лихвите автоматично се покачват и падат с политическите решения на Bank of Canada, за кратко изпревариха продуктите с фиксиран лихвен процент през втората половина на 2021 г., тъй като купувачите на жилища и рефинансиращите се възползваха от възможността за по-ниски лихви.

Променливите лихвени проценти и краткосрочните ипотеки споделят сходни предимства, защото предлагат на собствениците на жилища повече гъвкавост от дългосрочните фиксирани продукти, казва Дасгупта.

Историята продължава под обявата

За собствениците на жилища, които може да се приближават до голяма промяна в живота, която налага основен ремонт или преместване – сватба, ново дете или пенсиониране и съкращаване – той казва, че тези продукти могат да позволят промяна на ипотечния продукт, без непременно да се натъкват на скъпите санкции за излизане от дългосрочен продукт с фиксиран лихвен процент.

Ипотеките с променлив лихвен процент, от друга страна, обикновено са най-гъвкавите продукти, които идват с най-евтините неустойки за нарушаване.

Прочетете още:

Ловната къща? Ето какво да попитате своя ипотечен брокер, преди да направите оферта

Laird казва, че въпреки че разликата между променливи и фиксирани лихвени проценти се е стеснила, все още има убедителна причина да изберете променлив продукт днес за притежателите на ипотечни кредити, които се чувстват комфортно с високата първоначална лихва.

„Наказанието за нарушаване на променлива е по-ниско и ако възникнат намаления на лихвите, променливата автоматично коригира вашия курс надолу“, казва той. „Това все още е обща стратегия. Хората все още обмислят променливата ставка, дори в днешната ситуация на завишена ставка. »

Въпреки популярността на по-гъвкавите модели, Дасгупта казва, че не очаква петгодишните продукти с фиксиран лихвен процент да загубят статута си на предпочитана ипотека за канадците. Комбинацията от „стабилност“ и „добри общи пазарни лихвени проценти“ на петгодишната фиксирана лихва дава на опцията трайна популярност в сърцата на собствениците на жилища, твърди той.

Историята продължава под обявата

„Когато става дума за намаляване на риска срещу възнаграждение, вие получавате това, за което плащате за фиксиран период от пет години.“


Кликнете, за да пуснете видео: „Попитайте експерт: Управлявайте ипотеката си“


Попитайте експерт: Управлявайте ипотеката си


© 2022 Global News, подразделение на Corus Entertainment Inc.

.

Add Comment