„По един или друг начин, ние живеем проверка, за да проверим.“ Правим над $200 000 на година, но дължим $100 000 по заеми от HELOC, никога не сме се научили как да пестим пари и чувстваме, че никога няма да можем да се пенсионираме. Имаме ли нужда от професионална помощ?

Имате ли нужда от финансов консултант?

Getty Images

Въпрос: Съпругата ми и аз търсим помощ. Никога не сме се научили как да пестим пари и наистина сме гадни. И двамата идваме от бедни семейства, които живеехме от държавна помощ. Тя и аз сега правим над $100 000 на година, но по някакъв начин проверяваме на живо, за да проверим. Рефинансирахме дома си и взехме два заема HELOC, по които дължим $100 000. С това темпо никога няма да можем да се пенсионираме. Какво да правим – и кой може да ни помогне? (Търсите нов финансов съветник? Този инструмент може да ви помогне да намерите съветник, който може да отговори на вашите нужди.)

Отговор: Първата стъпка в този процес е да осъзнаете проблемите си и да осъзнаете, че имате нужда от помощ. Вие правите точно това и ние ви аплодираме. Що се отнася до това дали имате нужда от професионалист, който да ви помогне, отговорът е може би. Ето няколко опции, включително опцията „Направи си сам“, за да ви помогнем да решите какво може да ви свърши работа.

Имате ли проблем с вашия финансов съветник или обмисляте да наемете такъв? Изпратете имейл с вашите въпроси или притеснения на [email protected]

Може да помислите за пари или паричен треньор или финансов терапевт, за да стигнете до корена на проблемите си с разходите. „Много хора харчат пари, без дори да го осъзнават“, казва Лорън Линдзи, сертифициран финансов плановик в Beacon Financial Planning. И финансов треньор или финансов треньор може да помогне с това, особено този, който е специализиран в системи и процеси за парични потоци.

„Финансов треньор ще ви помогне да автоматизирате парите си, да приоритизирате най-щастливите си разходи и да изплатите дълга си и да контролирате парите си“, казва сертифициран финансов плановик Калеб Падок от Ten Talents Financial Planning. За да бъде ясно, финансовите и финансовите треньори не са финансови плановици или съветници. Финансовите треньори обикновено не са сертифицирани като попечители и не са свързани с никоя финансова институция – така че вместо да ви кажат как да инвестирате пари, те ще се съсредоточат върху това да ви помогнат да разберете основите на личните финанси. „Ако финансов коуч продава застраховки, предлага управление на инвестиции или предоставя конкретни инвестиционни съвети или застрахователни препоръки, те не са финансови коуч“, казва Падок.

Търсите нов финансов съветник? Този инструмент може да ви помогне да намерите съветник, който може да отговори на вашите нужди.

Финансови треньори могат да бъдат намерени на много места, но добро място да започнете е Асоциацията за финансово консултиране и обучение по планиране или Националният съвет на финансовите преподаватели.

Друга алтернатива е финансов терапевт, който може да се задълбочи малко и да се справи с някои от основните проблеми, които може да допринесат за склонността ви да живеете извън възможностите си. „Знаете, че имате проблем и чувствате, че това може да се дължи на начина, по който сте били отгледани и на начина, по който съответните ви семейства се справят с финансите“, казва Даниел Харисън, сертифициран финансов плановик от Harrison Financial Planning.

Като такъв, казва Харисън, „обучен финансов терапевт може да работи с вас, за да разкрие повече от вашата история, да определи текущите ви парични сценарии и да работи, за да ги пренапише заедно. Традиционното финансово планиране няма да работи, докато поведението под Да намерите финансов терапевт, посетете инструмента Find a Therapist на Асоциацията за финансова терапия и потърсете професионалисти с обозначение за сертифициран финансов терапевт (CFT-I).

Разбира се, работата с финансов плановик също може да бъде от полза, особено след като чувствате, че нямате път към пенсионирането. Планиращият може да ви помогне да управлявате дълговете си, като същевременно инвестирате разумно за бъдещото си пенсиониране. Но не забравяйте, че ще трябва да контролирате разходите си и емоциите си, свързани с парите, в противен случай тези стратегии може да не се окажат ефективни.

Търсите нов финансов съветник? Този инструмент може да ви помогне да намерите съветник, който може да отговори на вашите нужди.

Можете също така да го направите сами: ако учите най-добре от книгите, професионалистите препоръчват „Ще те науча да бъдеш богат“ на Рамит Сети, „Ръководство за инвестиране на Боглехедс“ от Мел Линдауер, Майкъл Лебьоф и Тейлър Ларимор и „Богат Papa Pauvre Papa” от Робърт Кийосаки. Освен това са налични много безплатни онлайн курсове, включително Финанси за всеки, Как да пестим пари: Вземане на интелигентни финансови решения (архивиран курс от Калифорнийския университет, Бъркли) и Планиране на сигурно пенсиониране от университета Пърдю.

Както и да решите да се справите с този проблем, има някои важни неща, които трябва да запомните за вашата ситуация. Сертифицираният финансов плановик Уилям Холидей от Elite Wealth Management казва, че като много хора, вие сте се научили как да правите пари, но все още не сте научили какво да правите с тях. „Много е важно да се разбере, че доларите, похарчени днес, са долари, които не могат да бъдат похарчени утре. Освен това доларите, похарчени днес, не могат да спечелят повече долари, което може да означава, че един долар, похарчен днес, може да се равнява на два, три или четири долара, които не могат да бъдат похарчени утре“, казва Холидей.

Тъй като звучи повече като поведенчески проблем, отколкото като финансов проблем, Холидей препоръчва да използвате текущия си доход, за да покриете основни разходи като домакински разходи и изплащане на дълг. „Следващата стъпка ще бъде да видите къде можете да намалите разходите, какво е от съществено значение и без какво можете да оцелеете? След като вземете това решение, можете да премахнете тези дискреционни покупки и да използвате този доход, за да намалите дълга си по-бързо“, казва Холидей.

Търсите нов финансов съветник? Този инструмент може да ви помогне да намерите съветник, който може да отговори на вашите нужди.

Друго нещо, което трябва да обмислите, е дали можете да спечелите още повече пари. „Като вече не увеличавате дълга си, елиминирате разходите и в крайна сметка увеличавате доходите си, нетната ви стойност трябва да се увеличи“, казва Холидей. Всъщност всичко започва с изследване на вашето поведение, процес, който ще изисква търпение, дисциплина и вероятно известна жертва.

Също така може да бъде полезно първо да платите на себе си, като спестявате, ако можете, преди да започнете да харчите, за да приоритизирате спестяванията си. „Не забравяйте, че вие ​​контролирате парите си, а не обратното“, казва Линдзи.

Имате ли проблем с вашия финансов съветник или обмисляте да наемете такъв? Изпратете имейл с вашите въпроси или притеснения на [email protected]

Въпросите са редактирани за краткост и яснота.

Всички съвети, препоръки или класации, изразени в тази статия, са на MarketWatch Picks и не са прегледани или одобрени от нашите бизнес партньори.

.

Add Comment