Страх от добри новини: какво могат да ни кажат филмите, чието действие се развива през 2023 г., за това, което предстои? | Филми

Еили каквато и да е причината, за която трябва да вярвате, че тази година е първата от много време по-малко апокалиптична от предишната – западният фашизъм е държан на разстояние, пандемията постепенно отстъпва, Popeyes въвежда сандвич с почерняло пиле в менюто – тези, които са склонни към бъдеща паника, все още имат много материал за работа.

Винаги съществуващата заплаха от изменението на климата не е изчезнала, ускорявайки се с експоненциална скорост, която постоянно измества срока на годност на човешкия вид. Играем си с роботиката и AI доста бързо и свободно, до точката, в която е трудно да се каже дали разпространението на „смъртоносни автономни оръжия“ (дезинфекциран начин да се каже „роботи убийци“) или разумни компютърни програми представлява по-сериозна заплаха. Имаме набор от войни, нарастващи теории на конспирацията, инфлация извън този свят. Изберете от лошите поличби.

Филмите също не помагат. Да погледнем назад към малката шепа филми от миналото, представящи си 2023 г., означава да разгледаме останките отвъд останките, всеки прострелян с тревога за катаклизмите, които могат да сполетят в несигурните дни напред. Някои се стремят към социален реализъм, други към по-широка представа за грандиозния ни край, но са обединени в страха си, че нещата няма да се оправят скоро…

Отмъстителите: Краят

2023 г. представлява най-мрачната хронология на Avengers: Endgame. Снимка: Marvel Studiosdisney/Allstar

Вторият най-касов филм на всички времена има изненадващо сложна времева линия, отскачаща от настоящето към бъдещето и след това обратно към три различни сегмента от миналото, всички разделени между няколко припокриващи се вселени. Всичко, което трябва да знаете е, че 2023 г. представлява най-мрачната времева линия, откакто суперзлодеят Танос щракна с пръст, за да изпари половината живо население, оставяйки естествения ред извън строя. Тор, оставен за семена, изпадна в депресия и намери убежище в храната, Хълк сля човешкото си съзнание с голямото си зелено тяло, а асът стрелец с лък Ястребово око стана бдителен след смъртта на семейството си. Мисията за прескачане на измеренията за свалянето на Танос е до голяма степен мисия за възстановяване на реда, мислейки, че всеки най-лош сценарий не е такъв, какъвто е трябвало да бъде. Утешението, че се чака по-добър резултат, изопачен от грешен завой някъде по линията, но все пак постижим, представлява мощна форма на самоуспокоение.

Стрелец

Профилът на великия аниме Хидеаки Ано нарасна през последните години поради дълбокото влияние на неговия магнум опус Neon Genesis Evangelion, но първата му голяма работа има по-непосредствено значение за нашето време. Първоначално пуснат като поредица, след това редактиран като разширена версия за пускане в кината, Gunbuster описва съдбовния Ragnarok между инсектоидна раса от космически нашественици и последната защитна линия на човешката раса с механичен костюм, въпреки че фокусът остава главно върху събитията – между млади студенти от учебната академия. Техните съперничества и пубертетни влюбвания стоят в ярък контраст с диващината на битката, която нанася ужасни психически жертви на младежите, натикани в командния център на тези гигантски бойни роботи. Колкото и напреднала да е нашата технология, тя е безполезна за предвиждане на патологиите, които причиняват въоръжен конфликт, или за лечение на белезите, които оставят след себе си.

Близнаци Възнесение

Това, което изглежда като трилър на астрологична тематика, всъщност е възхитително нискобюджетна научна фантастика, направо към видео, която разчита на заместващата легитимност, предоставена от фронтмена на бившата телевизионна звезда Ланс Хенриксен. Той играе полковника, наблюдаващ изследването на двама извънземни, които са кацнали аварийно на Земята, натоварени със задачата да овладеят тези опасни организми – освен че те изобщо не са опасността. Те идват с мир, подпомогнати да избягат от нашата прекрасна героиня DEA агент/телепат, истинският злодей е полковник Сенкула, докато изпълнява план за продажба на технология за контрол на съзнанието на севернокорейците. (Заради многото му недостатъци, това е нищо друго освен жив филм.) Ако има едно заключение, което може да се направи от тази висококачествена плоча, то е, че призивът идва отвътре в къщата., че нашите най-смъртоносни врагове не са интриги отвън, а утвърдени лоши актьори на най-високите етажи на властта. Лоши актьори в политически смисъл, тоест поне в по-голямата си част.

Чистката: Анархия

Това изображение, публикувано от Universal Pictures, показва Зоуи Соул, вляво, и Кармен Егого в сцена от
The Purge: Anarchy се опира на дълга история на институционализирани правомощия, които индиректно настройват по-ниската класа срещу себе си. Снимка: Джъстин Любин/AP

Когато първата част от франчайза на ужасите, чието действие се развива в годишната нощ на пълната амнистия за всички престъпления, беше ограничена до добре изолирана къща под нападение, това продължение се впуска в град, гъмжащ от мародери. След това отворът се разширява до размера на нацията, тъй като Чистката се разкрива като заговор на крайнодясното тоталитарно правителство, замислен като груб метод за контрол на населението, разреждащ стадото от бездомни и бедни. Колкото и да е необятен в кръвожадността си, този луд граждански експеримент все още се класира като най-правдоподобния измислен кошмар, изброен тук, черпейки от дълга история на институционализирани правомощия, косвено настройващи по-ниската класа срещу себе си, докато богатите се смеят в своите частни театри за търгове на роби. Тези филми с черно сърце предполагат, че убийствена ярост се крие в сърцата на привидно обикновени хора, но този отива по-далеч, като сочи с пръст страните, отговорни за това, че сме такива.

X-Men: Дни на миналото бъдеще

Хю Джакман в X-MEN: ДНИ НА МИНАЛОТО БЪДЕЩЕ.
X-Men: Days of Future Past предупреждава, че технологията ще изпревари контрола ни над тях с катастрофални последици. Фотография: Алън Маркфийлд/20th Century Fox/Allstar

Преди да бъде придобит от Disney, франчайзът X-Men на Fox надмина Marvel с прескачащ във времето сюжет за група герои-ренегати, бягащи от антиутопията на утрешния ден, за да поправят миналото. Студентите на Професор X се връщат в 70-те години, за да пресекат проекта Sentinel в зародиш, носейки предупреждения на Касандра, че генетично модифицираните андроиди ще се обърнат срещу останалата част от цивилизацията, след като унищожат своята мутантска плячка. Това е същият рефрен, който човешката раса кънти от дните на Франкенщайн, пророчеството за апокалипсис, че технологичното ни владеене скоро ще надхвърли обсега на нашия контрол, с катастрофални последици. От безпилотни дронове с опустошителни разрушителни способности до вечно плашещия набор от безлични атакуващи кучета, проектирани от Boston Dynamics, не е нужно много умора от неверие, за да видите пътя, който завършва с нас в прицела на нашите нови кибернетични господари.

Add Comment