Шокиращо решение на Apple за MacBook Pro

Актуализирано на 29 ноември: Статията е публикувана първоначално на 26 ноември.

Ценовата стратегия на Apple винаги е изглеждала стабилна – продуктите са по-скъпи от подобни устройства в същия клас, но мнозина смятат, че премията си струва да се плати. Докато други производители могат да предлагат отстъпки за продуктите си, цените на Apple бяха последователни, което прави решението на Apple да предложи отстъпки за MacBook Pro много необичайно. Може да не го популяризират на първите страници на Apple Store, но има опции в зависимост от това какво търсите.

Актуализация: вторник, 29 ноември: Apple не е единственото място, където продажбите на лаптоп MacBook Pro се ускоряват с празнични промоции. Обърнете внимание на колко 14-инчови и 16-инчови модели MacBook Pro бяха приложени отстъпки по време на Черен петък и Кибер понеделник.

14-инчовият MacBook Pro предлага отстъпки до $400 в зависимост от модела и спецификациите; B&H предлага модела 1TB 10 Core M1 Pro за $2099 е един от най-щедрите. Подобен 16-инчов MacBook Pro модел може да се намери в Amazon за $2299, подобна отстъпка от $400. Любопитното е, че най-големите отстъпки са за моделите Space Grey, а не Silver; вероятно има повече машини Space Grey на склад, които трябва да бъдат продадени, което предполага, че цветовата комбинация на продукта трябва да бъде променена.

Дори най-новите потребителски лаптопи, MacBook Air M2 и все още необяснимият 13-инчов вариант на MacBook Pro, получиха няколко оферти от търговци на дребно; Amazon и Best Buy предлагат MacBook Air M2 с по-високи спецификации с отстъпка от $150, а 13-инчовият MacBook Pro M2 също се предлага с отстъпка от $150, което го намалява до $1149.

Търговците на дребно имат много по-широк обхват по отношение на отстъпките – за разлика от Apple, която прави всичко възможно да поддържа мистиката и привлекателността на платформата MacBook на своя уебсайт, като не затрупва страниците на магазините с любопитни факти като “отстъпки”. Извън Купертино това не е така. Икономиката не е в най-добрата си форма и потребителите търсят изгодна сделка.

И ако купувачите предпочитат да отидат направо до източника и да купуват от Apple, те трябва да отделят време, за да проучат своите възможности със самата Apple. Въпреки че е необходимо внимателно обмисляне кой MacBook да изберете, има някои атрактивни възможности за избор в Apple Store, в зависимост от баланса, от който се нуждаете между мощност, производителност и цена.

Ако търсите добър ежедневен MacBookтрудно е да погледнеш отвъд MacBook Air. MacBook Air M1 от 2020 г. все още се предлага за $999 в Apple Store. Способността на Air ще служи на широката аудитория благодарение на Apple Silicon.

Това оставя „професионалните“ 14-инчови и 16-инчови MacBook Pro лаптопи, които да използвате, ако имате нужда от захранване. И тази мощност ще бъде най-очевидна във вариантите M2 Pro и M2 Max на MacBook Pro. За съжаление, докато geekerati очакваше да пристигне през октомври, Apple имаше други идеи и взе шокиращото решение да забавете лаптопите поне до първото календарно тримесечие на 2023 г.

Какво да правим с продажбите на MacBook Pro през последното тримесечие на годината? Apple беше взела друго решение… тихо да предложи отстъпки, докато новите лаптопи с macOS не влязат в продажба.

Въпреки че Apple няма същото усърдие да популяризира отстъпките за Черен петък, няколко хода показват, че компанията работи повече от нормалното, за да поддържа продажбите на платформата MacBook възможно най-високи.

Един от тях е в търговските площи, където на малкия бизнес се предлагат отстъпки до 10% за 14-инчови и 16-инчови модели MacBook Pro. Тези, които трябва да надстроят до професионалните модели MacBook Pro, може би са чакали оборудваните с M2 модели през лятото. Все пак Apple би искала да продължите да купувате стария модел M1, който скоро ще бъде заменен.

Въпреки че може да няма видими отстъпки за потребителите, тези, които търсят по-добра сделка на уебсайта на Apple, знаят, че трябва да се насочат към обновената част на магазина (въпреки че може да сте по-бързи, като използвате търсачка за връзката, Apple не го прави улесняват разпознаването в потребителския интерфейс). Тук ще намерите същите по-големи модели MacBook Pro с отстъпки до двадесет процента.

Тъй като обновените MacBooks обикновено са с 10% отстъпка (всички са подкрепени от същата гаранция и опции за AppleCare като чисто нова машина), това е допълнителна отстъпка за потребителите, които търсят по-големите лаптопи MacBook Pro.

Мистиката около Apple се разшири и върху цените й и разглеждането на Apple Store показва много малко необичайно. И все пак малко под повърхността Тим Кук и неговият екип тихомълком предлагат повече отстъпки, за да увеличат продажбите на MacBook през последното тримесечие на годината. В други години това би била ролята на нова версия; Със забавянето на вариантите M2 Pro и M2 Max на MacBook Pro, Apple реши да погледне по-отблизо смелия нов свят на отстъпки.

Ако искате най-голямата мощност, ще трябва да изчакате семейството M2. Ако имате нужда от много производителност в момента, ще разгледате избраните M1, с допълнителното изкушение от тези отстъпки. Apple взе своето решение. Сега трябва да направите своя.

Сега прочетете най-новите истории за MacBook, iPhone и iPad в седмичния обзор на Apple Loop на Forbes…

.

Add Comment